Mitä synnyttämiseen tulee, niin totuus on todellakin tarua ihmeellisempää ja tieto vähentää tuskaa!

Synnytysmyyttien murtamisen avulla toivon voivani auttaa sinua odottamaan synnytystä keveämmin mielin sekä tekemään tietoisia päätöksiä oman ja lapsesi hyvinvoinnin tueksi. Tässä synnytysmyyttejä purkavan blogisarjan toisessa osassa keskitytään synnytystoiveisiin. Voiko synnytystä suunnitella?

 

1. Mitä edessä olevaan synnytykseen tulee, ei sinun tarvitse ottaa selvää asioista. Kyllä ne kätilöt siellä sairaalassa tietävät!

TARUA. Kätilöt kyllä tietävät ja taitavat synnytyksen hoidon, mutta sinua he eivät mitä luultavimmin tunne. Eivätkä he tunne toiveitasi ja tarpeitasi, jos et niistä kerro, saati tiedä niitä itse.

Jos tunnet pärjääväsi kotikonstein, on synnytyksen kulun kannalta usein hyödyllistä olla pitkään kotona. Sairaalassa, synnytyksen ollessa jo intensiivisesti käynnissä, ei tilanne ole suotuisa perinpohjaiselle ohjaukselle: tässä vaiheessa synnytystyötä tekevä kehosi vaatii kaiken huomiosi. Saatat huomata, ettei mielesi toimi synnytyksen aikana täysin kirkkaasti.

Synnytyshormonit voivat tehdä olostasi tokkuraisen ja sisäänpäin kääntyneen. Puhutaan synnytyskuplasta, johon äiti vajoaa, ollen syvässä yhteydessä synnyttävään kehoonsa ja vauvaan. Synnytyskupla tukee jaksamistasi ja synnytystyötäsi.  Siihen vaipuminen tuntuu hyvältä ja turvalliselta, kun mielessä ei ole tuhatta ja sataa kysymystä, vaan sinulla on tarpeeksi tietoa luottaaksesi prosessiin.

Take home: Onko synnytys jotain, mikä tapahtuu sinulle – vai onko se jotain, minkä itse teet?

2. Synnytystä ei kannata suunnitella, koska ei voi kuitenkaan tietää, mitä siinä tapahtuu.

TARUA. On totta, että kaikkiin asioihin synnytyksessä et voi itse vaikuttaa. Ilokseni voin kertoa, että niitä asioita, joihin _voit_ omassa synnytyksessäsi vaikuttaa, on paljon!

Synnytys on aina yllätyksellinen tapahtuma. Synnytystoiveita miettiessä ja kirjatessa on hyvä tiedostaa, ettei kaikki aina tapahdu oman mielen mukaan. Myös se, että synnytystoiveesi toteutuvat prikulleen, on mahdollista!

Ota selvää vaihtoehdoista, valmistaudu synnytykseen hyvin, mieti synnytystoiveesi tarkkaan ja kirjaa ne huolella ylös. Jos et tiedä vaihtoehdoista, ei sinulla niitä ole.  Kun tiedät vaihtoehdoista ja työskentelet synnytystoiveittesi toteutumisen eteen, on paljon todennäköisempää, että saat elää synnytystoiveesi todeksi. 

Take home: On hyvä, että olet miettinyt synnytystoiveitasi etukäteen ja ottanut selvää vaihtoehdoistasi synnytyksen suhteen. Tällöin suunnistaminen synnytystoiveittesi mukaisesti on synnytystilanteessa helpompaa, niin sinulle kuin kätilöllesikin. 

Kätilötkin toivovat, että odottajat valmistautuisivat hyvin synnytykseen. Tässä hyvä uutisartikkeli aiheesta: Vauva tulossa, mutta valmistautuminen puuttuu – moni synnyttäjä jättää kokemuksen kätilöiden käsiin. Yle 2.1.17.

Lue edellinen osa: Synnytysmyyttejä murtamassa – osa 1: Totta vai tarua?

Entä jos synnytys ei menekään suunnitelmien mukaan? Lue asiakkaan kertomus, jossa kaikki meni juuri päinvastoin kuin oli toive ja ajatus.

Tukenasi odotuksessa ja synnytykseen valmistautumisessa

Tuisku

synnytysvalmennus verkossa oulu

.Kätilö, rentoutusohjaaja